Hvorfor skrive om en gul badeand? Fordi den nylig svømte inn i livet mitt og kvekket om håp og tro – håp om en bedre verden. På en deilig fridag i sol og vårvær på yttersiden av Flekkerøy ved Kristiansand, lå den og smilte mot meg i fjæresteinene - ytterst i havgapet mellom drivved, søppel og alt annet som havner langs norskekysten etter vinterens lange mørke.


Hvorfor i skrive om en gul badeand? Fordi den nylig svømte inn i livet mitt og kvekket om håp og tro – håp om en bedre verden. På en deilig fridag i sol og vårvær på yttersiden av Flekkerøy ved Kristiansand, lå den og smilte mot meg i fjæresteinene – ytterst i havgapet mellom drivved, søppel og alt annet som havner langs norskekysten etter vinterens lange mørke.Den gule badeanden fortalte en historie. Her var en story knyttet til denne lille gule plastbiten som gjorde at turen i skjærgården fikk et etterspill. Noe vekket nysgjerrigheten…

Jeg hadde hørt om skipet som gikk ned i 1992 med mer enn 29.000 badeleker – herav en stor andel gule badeender. Badelekene spredte seg med havstrømmene over store deler av kloden, og ble siden benyttet av Curtis Ebbesmeyer for nettopp kartlegging og forskning på havstrømmer. Mer om dette her. Kunne min lille gule venn stamme fra dette? Et kjapt googlesøk viste imidlertid at badeendene fra Friendly Floatees hadde en helt annerledes utforming.

Min  lille krabat bar logoen Quackers Duck Races på brystet, og vitnet om en langt mer spennende bakgrunn. «Rubber duck races» er en artig måte å samle inn penger på, og benyttes over store deler av verden. Ideen går ut på at man kan kjøpe seg en deltaker-and for penger som går direkte til den gode sak. Endene sjøsettes så på en elv, en bekk eller annen vannvei og kappseiler til mållinjen hvor vinneren mottar den utlyste premie. En morsom og meget synlig måte – ikke bare å samle inn penger på – men også å skape blest om en god sak i lokalmiljøet.
En epost over havet bekreftet mistanken. Min lille gule krabat hadde krysset Nordsjøen og stammet nettopp fra et Rubber-duck-race som foregikk på øya Jersey i den engelske kanal høsten 2008. Organisasjonen Help a Jersey Child stod bak; en lokal organisasjon som hjelper vanskeligstilte barn og unge på Jersey.

Historien er søt og full av håp. Et lite synlig tegn, en hilsen over havet, fra medmennesker som også kjemper sin lokale kamp for å gjøre verden til et bedre sted.

Kanskje er det tid for et lite lokalt bade-and-kappløp også i en av Norges turistglade sommerbyer? Ta kontakt om jeg kan være behjelpelig på noe vis. Jeg er blitt en stor fan av gule bade-ender…

-asbjørn a